Επιλογή των ζαντών

Συνήθως η επιλογή των ζαντών σε ένα αυτοκίνητο στηρίζεται στην εμφάνιση και στο προσωπικό γούστο του καθενός. Ωστόσο, οι ζάντες παίζουν σημαντικό ρόλο και όσον αφορά στην οδική συμπεριφορά του, γεγονός που απαιτεί, η επιλογή μας ως προς το μέγεθος και τον τύπο να ενδείκνυται για το αυτοκίνητό μας. Έτσι, μια ζάντα ελαφρού κράματος έχει την ιδιαιτερότητα να ορίζει χαμηλότερο βάρος στον άξονα, με σαφέστατα οφέλη σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς.

Από αλουμίνιο ή μαγνήσιο
Οι ελαφρού κράματος ζάντες είναι είτε αλουμινίου είτε μαγνησίου. Στην πρώτη περίπτωση, οι ζάντες κατασκευάζονται από αλουμίνιο, τιτάνιο, βόριο και μεταλλικό νάτριο, ενώ το μαγνήσιο είναι εκείνο που, με βάση τη σκληρότητά του, εξασφαλίζει την αντοχή της ζάντας. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, τόσο πιο ανθεκτικότερη, ελαφρύτερη αλλά και ακριβότερη είναι η ζάντα. Στην αγορά υπάρχουν και διαιρούμενες ζάντες, οι οποίες αποτελούνται από δύο τμήματα, τον κορμό και τις ακτίνες.
Διαστάσεις ζαντών
Για να βάλουμε ζάντες στο αυτοκίνητό μας, πρέπει να εκτιμήσουμε τις διαστάσεις τους. Όπως και τα ελαστικά, λοιπόν, έτσι και οι ζάντες έχουν το αναγνωριστικό τους στοιχείο. Έτσι, μια ζάντα που έχει τη διάσταση 18Χ8J π.χ., σημαίνει ότι είναι 18 ιντσών (διάμετρος στεφάνης) και έχει πλάτος στεφάνης 8 ιντσών. Το "J" -όπως και τα "Κ" και "L"- υποδηλώνει το ύψος και τη μορφή του χείλους της εξωτερικής πλευράς. Οι ζάντες δεν πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προτείνει ο κατασκευαστής (καλύτερα μια ίντσα). Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει το προφίλ του ελαστικού να είναι ένα νούμερο μικρότερο, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα επαφής του ελαστικού στο φτερό.
Συχνές απορίες, ερωτήσεις
Τι είναι το καρέ;
Το καρέ μιας ζάντας δεν είναι τίποτα άλλο από την έκφραση του αριθμού των μπουλονιών και τη διάμετρο που σχηματίζει ο νοητός κύκλος που διέρχεται από το κέντρο των οπών τους. Έτσι το π.χ. 5-114.3 σημαίνει ότι η ζάντα είναι πενταμπούλονη και η διάμετρος του κύκλου που σχηματίζουν τα μπουλόνια ισούται με 114,3 χλστ. Το καρέ όπως είναι λογικό ορίζει αν μια ζάντα μπορεί να ταιριάξει στο αυτοκίνητό μας.

Τι είναι το offset;
Όπως και το καρέ έτσι και το offset της ζάντας είναι στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά την αγορά after market ζαντών. Το offset είναι η απόσταση που σχηματίζεται μεταξύ του άξονα συμμετρίας της ζάντας και του επιπέδου στήριξης του δίσκου της ζάντας (ακτίνες), με την πλήμνη στην οποία εδράζεται (φρένα και ανάρτηση). Το 35 π.χ. offset υποδηλώνει ότι η απόσταση αυτή είναι ίση με 35 χλστ..
Βελτίωση που επιδέχονται οι ζάντες; Αν δεν θέλετε να αλλάξετε τις ήδη αλουμινένιες ζάντες του αυτοκινήτου σας, μπορείτε να τους αλλάξετε το χρώμα. Μια συνηθισμένη βελτίωση είναι η βαφή τους σε ανθρακί απόχρωση ή χρυσαφί, που επιτυγχάνεται με ηλεκτροστατική βαφή από καταστήματα πώλησης ή και βουλκανιζατέρ. Το κόστος για μια τέτοια βελτίωση ανέρχεται σε 40 ευρώ περίπου ανά ζάντα μαζί με την επισκευή της. Tι είναι οι αποστάτες/προσθήκες; Στην αγορά, υπάρχουν αποστάτες ή προσθήκες ζαντών που αλλάζουν το offset της ζάντας και σαφέστατα επενεργούν θετικά στην εμφάνιση του αυτοκινήτου μας. Οι αποστάτες ή προσθήκες τοποθετούνται ανάμεσα στην πλήμνη του τροχού και τους δίσκους των φρένων και σκοπός τους είναι να αυξήσουν το μετατρόχιο έτσι ώστε να "γεμίσει" ο θόλος του αυτοκινήτου με την εφαρμογή και καινούριας ζάντας. Σαφέστατα η επιλογή των αποστατών πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση της οδικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου αν και αυτό δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί.

Σήμανση στα πλαινά ενός ελαστικού


Η παρειά ενός ελαστικού παρέχει μια σειρά από σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ελαστικό.
Οι αριθμοί και τα γράμματα προσδιορίζουν τις διαστάσεις και τις επιδόσεις που σας επιτρέπουν να συγκρίνετε τα ελαστικά έξυπνα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Απλά επιλέξτε οποιοδήποτε από τα παρακάτω στοιχεία για να μάθετε περισσότερα. (Η παρειές των ελαστικών για επιβατικά οχήματα και ελαφρά φορτηγά ποικίλουν. Όταν θέλετε να αντικαταστήσετε ένα ελαστικό, πάντα να συμβουλεύεστε τον διανομέα ή έμπορο ελαστικών).

side tire 1side tire 2

Πέλμα ελαστικών


Συνιστάται να ελέγχετε τακτικά το πέλμα των ελαστικών σας για να εντοπίσετε εάν κάποιο ελαστικό θέλει αντικατάσταση. Όλα τα ελαστικά επιβατικών, ελαφρών φορτηγών και μεσαίας κατηγορίας οχημάτων έχουν δείκτες φθοράς πέλματος με τη μορφή μικρών ράβδων ενσωματωμένων στο ελαστικό. Οι ράβδοι αυτοί βρίσκονται στα άκρο των αυλακιών του πέλματος σε διάφορα σημεία γύρω από το ελαστικό. Η θέση τους υποδεικνύεται στην περιοχή των ώμων με μικρά τρίγωνα. Εάν τα ελαστικά έχουν φθαρεί σε τέτοιο βαθμό ώστε οι δείκτες φθοράς να είναι στο ίδιο ύψος με τις παρακείμενες λωρίδες πέλματος, αυτό σημαίνει ότι απομένει μόνο 1,6mm βάθος πέλματος. Θα πρέπει να αντικαταστήσετε τα ελαστικά σας αμέσως, καθώς τα 1,6 mm είναι το ελάχιστο πάχος πέλματος που απαιτεί ο νόμος.
Οι επιδόσεις ενός ελαστικού σε βρεγμένο οδόστρωμα μειώνονται όταν μειώνεται τα πάχος του πέλματος. Με μικρότερο πάχος πέλματος, το ελαστικό δεν έχει τη δυνατότητα να εκκενώσει την ίδια ποσότητα νερού όπως πριν, και συνεπώς αυξάνει ο κίνδυνος της υδρολίσθησης. Επιπλέον, μειώνονται και οι επιδόσεις φρεναρίσματος σε βρεγμένο δρόμο. Συστήνεται συνεπώς γενικότερα να αντικαθιστάτε τα θερινά σας ελαστικά όταν έχουν μείνει λιγότερο από 3mm πάχους πέλματος.
Τα χειμερινά ελαστικά είναι εξοπλισμένα με χειμερινό δείκτη φθοράς. Οι θέσεις των χειμερινών δεικτών φθοράς επισημαίνονται στην περιοχή των ώμων με το σύμβολο της νιφάδας χιονιού. Όταν το χειμερινό ελαστικό έχει φθαρεί σε τέτοιο βαθμό ώστε οι χειμερινοί δείκτες φθοράς να είναι στο ίδιο ύψος με τις παρακείμενες λωρίδες πέλματος, αυτό σημαίνει ότι στο ελαστικό απομένουν μόνο 4mm πάχους πέλματος. Γενικότερα συστήνεται η αντικατάσταση των χειμερινών ελαστικών όταν έχουν μικρότερο πάχος προφίλ από 4mm, για να εξασφαλίζεται βέλτιστη ασφάλεια σε χειμερινές συνθήκες.
Εάν τα ελαστικά σας παρουσιάσουν ανομοιόμορφη φθορά, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι δεν έχουν την ιδανική πίεση αέρα ή ότι το αυτοκίνητό σας έχει κάποιο πρόβλημα στα σασσί.
Εάν το πέλμα είναι βαθύτερο στα άκρα από ότι στο κέντρο, το ελαστικό έχει πιθανόν μεγαλύτερη πίεση αέρα από την σωστή.Εάν το πέλμα είναι βαθύτερο στο κέντρο από ότι στα άκρα, το ελαστικό έχει πιθανόν μικρότερη πίεση αέρα από την σωστή.
Εάν το πέλμα είναι βαθύτερο στη μία πλευρά από ότι στην άλλη, τότε θα πρέπει σε σύντομο διάστημα να ελέγξετε την ευθυγράμμιση των τροχών σας

Πιέσεις ελαστικών

 

Είναι σημαντικό να ελέγχετε την πίεση αέρα των ελαστικών σας, συμπεριλαμβανομένης και της ρεζέρβας, με μετρητή πίεσης ελαστικών ακριβείας, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Με την σωστή ποσότητας πίεσης αέρα, τα ελαστικά σας διατηρούνται περισσότερο, εξοικονομούν καύσιμα, προσφέρουν καλύτερη οδική συμπεριφορά και αποφεύγονται τα ατυχήματα. Εάν αναλογιστείτε τις συνέπειες της αμέλειας διατήρησης σωστής πίεσης αέρα - λιγότερα χιλιόμετρα για τα καύσιμα, απώλεια στην διάρκεια ζωής των ελαστικών, κακή οδική συμπεριφορά (ακόμα κι απώλεια ελέγχου του οχήματος) και την πιθανή υπερφόρτωση του αυτοκινήτου - τότε η ανάγκη του τακτικού ελέγχου της πίεσης των ελαστικών γίνεται σαφέστερη.

Που μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την πίεση αέρα;

Στην κολώνα της πόρτας του οχήματος, στο ντουλαπάκι του συνοδηγού ή στο πορτάκι του ρεζερβουάρ). Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τις πληροφορίες για την σωστή πίεση αέρα, σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με έναν τοπικό αντιπρόσωπο των ελαστικών για βοήθεια.

Πως ελέγχεται η πίεση αέρα;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν την πίεση των ελαστικών απλά κοιτάζοντας το ελαστικό και κρίνοντας από την εμφάνιση των πλευρικών τοιχωμάτων. Ωστόσο, ο σωστός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών απαιτεί έναν μετρητή αέρα ακριβείας. Επισημαίνουμε ότι οι μετρητές αέρα στα πρατήρια καυσίμων μπορεί να παρουσιάζουν μεγάλη ανακρίβεια εξαιτίας της έκθεσής τους στις εξωτερικές συνθήκες.

Κυκλική εναλλαγή

Κυκλική εναλλαγή των ελαστικών ενός οχήματος
Η περιοδική εναλλαγή των ελαστικών αποτελεί σημαντικό μέρος της συντήρησης. Ο βασικός σκοπός της περιοδικής εναλλαγής είναι να επιτευχθεί ομοιόμορφη φθορά σε όλους τους τροχούς ενός οχήματος. Εάν δεν βρείτε να αναφέρεται πουθενά στο εγχειρίδιο κατόχου του αυτοκινήτου η συχνότητα ή ο τρόπος εναλλαγής, θα πρέπει να φροντίζετε για την εναλλαγή των ελαστικών σας τουλάχιστον κάθε 10.000 km με 15.000 km. Ωστόσο, εναλλάξτε τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας εάν εμφανιστεί ανομοιόμορφη φθορά κι απευθυνθείτε σε ένα εγκεκριμένο αντιπρόσωπο ελαστικών ή ένα συνεργείο ζυγοστάθμισης για να ελέγξετε για ποιο λόγο προκλήθηκε η φθορά. Θυμηθείτε ότι μία βίαιη κρούση, όπως το να περάσετε μια λακκούβα στο δρόμο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ζυγοστάθμισης, τα οποία με την σειρά τους προκαλούν ανομοιογενή φθορά.
Στα αυτοκίνητα με την κίνηση στους μπροστινού τροχούς, είναι σημαντικό να εναλλάσσετε τα λάστιχα κατά περιοδικά διαστήματα διότι τα μπροστινά λάστιχα φθείρονται πιο γρήγορα από τα πίσω. Άνισο πάχος προφίλ πέλματος, στους μπροστινούς σε σχέση με τους πίσω τροχούς, θα προκαλέσει άνιση ικανότητα πέδησης (φρεναρίσματος) και κακό κράτημα ειδικά υπό βροχή. Εάν δεν εναλλάσσετε τα λάστιχά σας, θα αναγκαστείτε να τα αντικαθιστάτε δύο κάθε φορά, το ποίο σημαίνει ότι πάντα θα έχετε άνισο πάχος πέλματος. Εάν αντικαταστήσετε τα ελαστικά με ένα σετ τεσσάρων όμοιων ελαστικών τότε θα καταφέρετε να διατηρήσετε την οδική συμπεριφορά και την πρόσφυση φρεναρίσματος σε ισορροπία.
Σημείωση: Προσέξτε ιδιαίτερα εάν έχετε ελαστικά με κατευθυντήριο πέλμα. Δεν θα πρέπει να τα εναλλάσσετε από την μία πλευρά στην άλλη του αυτοκινήτου αλλά μόνο τα εμπρός με τα πίσω στις ίδιες πάντα πλευρές για να αποφύγετε να περιστρέφεται το ελαστικό σε λάθος κατεύθυνση. Για να σιγουρευτείτε εάν τα ελαστικά σας είναι κατευθυντήρια, παρακαλούμε ελέγξτε στα πλευρικά τοιχώματα υπάρχει ένα βέλος με την λέξη "rotation"(φορά περιστροφής).

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΡΚΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ

Λίγα λόγια για εμάς

Η εταιρεία μας LizardGrip ιδρύθηκε το 2010 με αντικείμενο την συντήρηση, επισκευή και εμπορία ελαστικών, ζαντών, αξεσουάρ, αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Πρωταρχικός σκοπός μας είναι η υψηλών προδιαγραφών εξυπηρέτηση των πελατών μας, ...περισσότερα

Επικοινωνία

sample+30 210 24 84 177
+30 695 51 53 113

sample

Διαμαντής Λιζάρδος
 
Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 120 
133 44 Άνω Λιόσια Αττικής
Δευτέρα-Παρασκευή 8:30 - 18:00
Σάββατο 8:30 - 14:00

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας και την εμπειρία σας όταν την χρησιμοποιείτε. Τα cookies που χρησιμοποιούνται για την ουσιαστική λειτουργία αυτής της ιστοσελίδας έχουν ήδη οριστεί. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk